Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

joserpor

25. 6. 2012 21:38
Milá spisovatelko

kdbyste se trochu zajímala o antropologii tak byste věděla že:

podle rozborů DNA nemáme s neandrtálci nic společného, kromě toho, že oba druhy lidí žili vedel sebe a neandrtálci asi před 30 tisíci lety vymřeli.

homo sapiens se na zemi objevil před asi 200 tisíci lety, bez jakékoliv návaznosti na nejbližší předchůdce - poslední fosilní nálezy hominidů jsou z doby před 600 tisíci lety. Tito naši předkové byli na stejné úrovni jako my - mluví se o nich jako o moderních lidech. Pokud by se takový člověk objevil dneska, byl by schopen absolvovat současné vzdělání.

Rozdíl mezi nimi a námi je pouze kulturní.

0 0
možnosti
HK

lívinka

26. 6. 2012 3:08
Re: Milá spisovatelko

O antropologii se trochu zajímám a proto vím, že Vaše informace je zastaralá.

1/ podle nejnovějších výzkumů se neandrtálci a homo sapiens mísili, dokazuje to např. gen HLA-A, který se nachází v neandrtálském genomu a v imunitním systému současné populace (95,3% Papua-Nová Guinea, 80,7% Japonsko, 72,2% Čína, 51,7% Evropa a 6,7% Afrika. 2/ Poslední výzkumy také dokazují, že škála hominidů byla mnohem širší, než se předpokládalo - viz nález prstu neznámého humanoida v pohoří Altaj ( žil před 50-30 000 lety ). Analýza jeho mitochondriální DNA rovněž dokázala mezidruhové křížení a společné znaky s neandrtálci a homo sapiens.

3/ přirovnání dr. Ratha k neandrtálci byla samozřejmě ironická nadsázka. Jinde v článku jsem se zmiňovala pouze o "pravěku a době kamenné" (kdy žili lidé současného typu)

1 0
možnosti
M

maxas

25. 6. 2012 9:43
To, že homo sapiens nebyl stvořen šestého dne,

ale že jde o více  méně (většinou méně) polidštěnou opici, je známá věc, byť se to nerado přiznává. Nakonec není divu, neboť od primátů se liší náš mozek pouze ve velikosti a složitosti šedé kůry mozkové, zatím co ostatní starší části mozku jsou stejné jako u primátů. A právě tyto starší části mozku řídí a produkují emoce, zatím co šedá kůra zajišťuje logiku, abstrakci a některé další funkce. Poměrně závažný rozdíl ve funkci staré a nové části muzku tkví v tom, že nová část k činnosti vyžaduje jisté (individuální) úsilí a duševní námahu, zatím co emoce a emoční stavy vznikají zcela automaticky a samovolně. To jestli se nám něco líbí nebo nelíbí víme automaticky vždy, ale udělat logickou analýzu a rozhodnutí nás stojí úsilí a námahu. A tady je zakopaný pes, který způsobuje, že drtivá většina lidí se rozhoduje na základě " líbí- nelíbí" a nikoli po rozumové úvaze. Jinak řečeno chovají se jako opice. A to je bohužel ta hlavní potíž. Co naplat!!

0 0
možnosti
HK

lívinka

25. 6. 2012 10:50
Re: To, že homo sapiens nebyl stvořen šestého dne,

Je to bohužel tak - vaše charakteristika je naprosto výstižná a přesná. Jen škoda, že mnoho lidí, od kterých se zapojení šedé mozkové kůry očekává, tak činí zcela sporadicky a dopad jejich "pohodlnosti" je společensky závažný.

0 0
možnosti
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1672x
Mám ráda jakoukoliv tvůrčí činnost, hory a lesy ve všech ročních obdobích a vůni čerstvě umletého pepře. Volný čas trávím nejraději s rodinou, především s vnučkami.  A mezi má nesplnitelná přání patří zahrát si v komorním kvartetu a psát tak lehce, jak dýchám.  

Před časem mi vyšla kniha povídek Skleněné reliéfy, která mapuje křehkost partnerských a rodinných vztahů. 

 

 

Seznam rubrik