Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

jupp

12. 10. 2012 14:25
Pripominam slavne jmeno.

V Praze pusobil take Odd Nansen se svou manzelkou Torri. Organizovali podobnou pomoc, nanestesti Norsko bylo zahy obsazeno nacisty a Odd Nansen skoncil v KZ, ktery nastesti prezil, napsal o tom uzasnou knihu. Jim zachraneni tolik stesti, az na vyjimky, nemeli. Po valce spoluzakladal UNICEF.

0 0
možnosti
HK

lívinka

12. 10. 2012 15:10
Re: Pripominam slavne jmeno.

Děkuji za připomenutí, taky jsem o něm slyšela. Jestli se nemýlím, byl synem známého polárníka . Je smutné, že při každé bohulibé činnosti je potřeba také štěstí - a to on vzhledem k téměř okamžité okupaci Norska neměl.

0 0
možnosti
PH

petrph

12. 10. 2012 11:55
bylo v tom něco mnohem víc

Píšete"nedostižný vzor lidských a občanských ctností".Když jsem se podíval na příběh sira Wintona na wiki, zjistil jsem že k té záchraně dětí-došlo ještě před zahájením války!!! Takže ona to nebyla " nějaká bojová odvaha", strach ze zajetí, pif paf ala Fučík..Bylo v tom docela něco jiného.

V té době Evropa žila v relativním míru,ale v Německu už vládl nacismus a hlásal antisemitismus a likvidaci Židů. Jenže, okolní státy stále nechtěly vidět reálné nebezpečí,a ani neměly zájem přijímat hromadně židovské uprchlíky z Německa, Rakouska, Sudet, i obsazené ČR.

A byla to právě obří, mezinárodně-politická a diplomatická práce pana Wintona,který dojednal záchranu 700 dětí. Nejen transporty přes půl Evropy, ale taky britská víza a povolení k pobytu,náhradní rodiny,povolení adopcí.

Asi je jasné, že pak srovnání s českými politiky dopadá bledě. Nejen s chátrou typu Kalouska a Nečase, jejích politikou je stranické čachrování.ale i Havla, jehož myšlenky zůstaly jen na papíře a v proklamacích

0 0
možnosti
HK

lívinka

12. 10. 2012 12:32
Re: bylo v tom něco mnohem víc

Určitě - jak uvádíte - měl sir Winton těch kvalit mnohem víc. Pracoval tehdy jako makléř, procestoval celou Evropu a měl velké manažerské zkušenosti, schopnosti a kontakty. Ale kdyby neměl charakter a odvahu, nezačal by je vůbec uplatňovat. A odvahu rozhodně potřeboval, protože - jak jste si ve Wikipedii asi přečetl - při organizaci záchrany pracoval pod neustálým dohledem gestapa, které si ho mohlo kdykoliv najít, když jezdil do Prahy po okupaci Československa (první transport dětí proběhl v březnu, poslední v srpnu 39). Navštívil také utečenecké tábory, kde byli lidé z obsazeného pohraničí.

1 0
možnosti
PK

repanak

12. 10. 2012 11:14
Měla byste vzít ještě - a to hodně -

v úvahu, že dnes jsou politici spíše většími loutkami kapitálu a to většinou mezinárodního. Umět v tomto bruslit a ještě něco udělat pro "lidi" je veliké umění. A tím "udělat" myslím - nikoliv rozdat a nadělat dluhy.

0 0
možnosti
ML

marlow

12. 10. 2012 11:20
Re: Měla byste vzít ještě - a to hodně -

Kazdy je clovek. I politik. Kazdy se rozhoduje sam za sebe. I vy. Vy o penize nestojite? Opravdu by jste odolal pokuseni si prihrat nove auto nebo domek? Mate na to jen 4 roky. Takova sance se nebude opakovat. A pokud Vahate muze Vas treba nekdo trochu i postrasit - to Vam rozhodovani naramne usnadni... Ja za to nemuzu - donutili me! Chce se mi blit

0 0
možnosti
ML

marlow

12. 10. 2012 11:12
Prvni cesky knize

Byl Premysl orac. Na kazdemsprochu je pravdy trochu. I David byl pasacek nez ho pomazali za krale...

0 0
možnosti
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1672x
Mám ráda jakoukoliv tvůrčí činnost, hory a lesy ve všech ročních obdobích a vůni čerstvě umletého pepře. Volný čas trávím nejraději s rodinou, především s vnučkami.  A mezi má nesplnitelná přání patří zahrát si v komorním kvartetu a psát tak lehce, jak dýchám.  

Před časem mi vyšla kniha povídek Skleněné reliéfy, která mapuje křehkost partnerských a rodinných vztahů. 

 

 

Seznam rubrik