Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To, co teď napíšu, se asi nebude líbit, ale když se řekne "A", mělo by se říci i "B". Když píšete, že "zaplatil nepřízní režimu, propuštěním z armády a tvrdou nádenickou prací, kterou se už coby světoznámý šampión musel živit", měla byste taky uvést, že v letech normalizace se Emil Zátopek v pořadu Branky, body, sekundy omluvil straně a vládě za své protisovětské chování v srpnu 1968 a veřejně se "přiznal" k tomu, že byl pomýlený. To vše proto, aby už nemusel nádeničit a mohl se alespoň trochu vrátit na výsluní. Věra Čáslavská, nebo zpěvačka Marta Kubišová se k něčemu takovému nikdy nepropůjčily. To jen na doplnění.

2 0
možnosti
Foto

Děkuji za doplnění. Článek jsem však nepojala jako Zátopkovo hodnocení jeho politických postojů, ale především jako připomenutí jeho obrovského sportovního úspěchu v Helsinkách. I přes skutečnost, kterou uvádíte, si o něm každý udělá úsudek sám. A udělal si ho i V. Havel, který ho v r. 1990 rehabilitoval.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za upřesnění a zasvěcený komentář. :-)

2 0
možnosti

Jsem docela rád za připomenutí Emila Zátopka, jenom bych upřesnil několik detailů, které nejsou úplně pravdivé a spíše byly dílem komunistické propagandy. Není pravda, že Emil neměl ke sportu předpoklady - hned ve svém prvním závodě úplně bez tréninku obsadil druhé místo - a to byly závody ve Zlíně a Tomáš Baťa se o sport své mládeže dost staral a dával jim pro trénování velmi kvalitní podmínky a Emil porazil právě ty trénované. Až po tomto běhu se Emil začal běhu věnovat systematicky. Problém byl pouze v tom, že Emil neměl úplně ideální styl běhu (nohy mu jely úžasně ekonomicky, tak vršek byl poměrně špatný). Výrok o trénování v kanadách - o to ho požádali novináři, aby mohli napsat - těžko na cvičišti, lehko na bojišti - on jim vyhověl a nechal se vyfotit při nějacích poskocích v kanadách, ale jinak v kanadách opravdu netrénoval. To Vám potvrdí i Dana Zátopková. No a pak ta zmínka o vlčákovi. Emil se svým vlčákem párkrát běžel dlouhý běh. Jenže, když někdo poběží s vlčákem, tak ho na patnácti kilometrech stálého běhu uštve úplně spolehlivě i amatérský běžec. To Emil zjistil velice brzo a pak už s vlčákem opravdu neběhal.

1 0
možnosti

Ve vytrvalostnim behu na cloveka nema za normalnich podminek skoro zadne zvire. A to kvuli termoregulaci. Psi se rychleji prehreji. Za polarnim kruhem to je samozrejme jinak. Nevim, jak jsou na tom kone.

0 0
možnosti
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1672x
Mám ráda jakoukoliv tvůrčí činnost, hory a lesy ve všech ročních obdobích a vůni čerstvě umletého pepře. Volný čas trávím nejraději s rodinou, především s vnučkami.  A mezi má nesplnitelná přání patří zahrát si v komorním kvartetu a psát tak lehce, jak dýchám.  

Před časem mi vyšla kniha povídek Skleněné reliéfy, která mapuje křehkost partnerských a rodinných vztahů. 

 

 

Seznam rubrik